Er zijn meer mensen die als zelfstandig ondernemer werken dan ooit. Dat is niet gek, want het is te gek om als freelancer of eenmansbedrijf aan de slag te gaan. Je hebt vrijheid om te doen en te laten wat je wil, kunt eindelijk je eigen ideeën en creativiteit kwijt in je werk en kan je eigen schema maken. Er is geen baas waar je naar moet luisteren, of collega’s waaraan je je kan irriteren. Dat klinkt toch fantastisch? Maar er komen ook verantwoordelijkheden bij kijken, en daarvan schrikken sommige mensen soms terug. Maar gelukkig is de hulp nabij.

Je hoeft het niet alleen te doen

Voor sommige zaken kun je natuurlijk ook andere mensen inschakelen. Als kersverse zelfstandig ondernemer hoef je niet alles zelf aan te vliegen. Zo kun je je administratie uitbesteden, bijvoorbeeld. Misschien vind je het administratieve werk juist wel leuk, maar moet je er niet aan denken om je tijd te besteden aan grote ICT projecten. Gelukkig zijn er voldoende bedrijven en particuliere vakmensen die je daarmee kunnen helpen. Misschien ken je wel iemand die het voor je kunt doen, en anders kun je via het telefoonboek of via het internet ongetwijfeld iemand vinden.

Kies je eigen vorm

En dit bovenstaande geldt eigenlijk voor elke tak van je nieuwe eigen bedrijfje. Afhankelijk van wat je doet heb je verschillende diensten nodig, en veel verschillende mensen kunnen die bieden. Voel je vrij om vooral je eigen vorm te kiezen, iets wat past bij jouw stijl van ondernemen. Werk samen met mensen die jouw manier van zakendoen begrijpen en dezelfde soort ideeën hebben over geld, samenwerken en communiceren. Communicatie is immers het allerbelangrijkste als je met verschillende partijen tegelijkertijd in zee gaat. Een goede manier van communiceren is vaak al het halve werk, en als je op dat vlak al kunt besparen en lekker efficiënt kunt werken bespaar je jezelf een heleboel gedoe en werk je waarschijnlijk ook met veel meer plezier samen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *